domingo, 3 de junio de 2018

RINONEUMONITIS

Aquests dies s'han portat a terme per part de l'empresa Zoetis (Erik Bataller) i amb la col.laboració de FECAPI i de les comercials GPork i Prosán, unes xerrades per a donar a conèixer la Rinoneumonitis i les seves formes de control.
La Rinoneumonitis és una malatia vírica que afecta entre d'altres els cavalls i que està provocada per un herpesvirus.
Dona lloc a problemes respiratoris d'índole diversa i a avortaments causats sobretot per baixades de defenses.
Es considera que la majoria dels animals tenen aquest virus que radica en l'ambient però que si l'agafen quan són joves es pot acantonar als ganglis i el van expulsant poc a poc, cosa que fa que el problema encara es multipliqui més i esdevingui més greu.
El control de la malaltia passa per una vacuna. Aquesta vacuna s'ha d'aplicar idealment en animals joves i sementals cada 6 mesos (per baixar la quantitat de virus) i en femelles prenyades als 5, 7 i 9 mesos de prenyat (per evitar una infecció del fetus).
Creiem que es tracta d'un tema molt important a tenir en compte de cara a la productivitat de les explotacions i us recomanem que si teniu dubtes us poseu en contacte amb el vostre veterinari. Ell us informarà millor com establir un protocol adaptat a les vostres necessitats.
Les xerrades, amb una afluència de gent important, es van fer a Llanars (Ripollès) i a Llavorsí (Pallars Sobirà) i està previst, a la tardor, realitzar-ne una a la Cerdanya.





Xerrada a Llanars (24 de maig)




Xerrada a Llavorsí ( 1 de juny)

No hay comentarios: