jueves, 5 de marzo de 2015

HEMOPARSITOSIS EQUINES


La piroplasmosi, theileriosi, babesiosi o anaplasmosi són formes d'hemoparasitisme, és a dir, de paràsits que viuen a l'interior dels glòbuls vermells (la sang).Totes aquestes malalties es transmeten per paparres de diferents gèneres com  Dermacentor o RiphicephalusEls animals s'infecten quan una paparra amb el paràsit els l'inocula i d'aquí apareixen símptomes més o menys greus (segons el tipus de paràsits) i que són:
-Febre
-Decaïment
-Anorèxia (aprimament)

-ICTERÍCIA: Pigmentació de les mucoses (ulls, vulva, prepuci..) d'un groc intens degut a l'alliberació del ferro que porten els glòbuls vermells i que oxida les mucoses.


-HEMOGLOBINÚRIA: Orina d'un color marró fosc perquè el ronyó no pot filtrar correctament tota la sang que hi passa.-Anèmia: Per trencament dels glòbuls vermells.

Aquesta malaltia és típica de zones humides i climes càlids, ja que d'aquesta manera la propagació de les paparres és més ràpida; en alçada, és complicat trobar-hi aquestes paparres, però en estius càlids i humits no es descarta que hi pugui haver circulació.

El tractament dels hemoparàsits és amb IMIDOCARB (Imizol). Tot i que sempre és millor haver fet un diagnòstic previ per a confirmar la sospita, la rapidesa amb la que cal actuar per tenir almenys la possibilitat de curació. Aquest medicament és NO APTE PER AL CONSUM DE LA CARN i per tant requereix una recepta excepcional amb la declaració responsable del ramader conforme aquell animal no serà sacrificat pel consum, i el permís de l'AEM (Agència Espanyola del Medicament)


Animals menors d'un any rarament tenen problems a conseqüència dels hemoparàsits ja que tenen immunitat provinent del calostre, i a més, es desaconsella el tractament d'aquèsts amb IMIDOCARB (perquè els problemes secundaris poden ser més grossos que la malaltia). Si es tractés d'una zona amb una elevada càrrega de paparres, el més interessant és no eliminar-les totalment per tal que, amb el contacte amb la infecció es desenvolupi un reconeixement i per tant una immunitat.

En els nostres animals, la millor manera d'evitar la malaltia és a través de l'eliminació de paparres adultes, i els medicaments ideals són les PIRETRINES tòpiques, amb medicaments com el Barricade o el Butox per via tòpica.IMPORTANT: Les ivermectines que es dónen per via oral (pasta oral), encara que matin les paparres, no són adequades per a evitar l'hemoparasitisme, ja que maten les fases primerenques (larva, ninfa, pupa) de la paparra però no les fases adultes que són les transmissores del problema!

Finalment, dir que seria important per a evitar la gran transmissió d'aquestes malalties (que pot provocar un goteig indesitjable en la cabana del CPC), que si algun soci té un problema o sospita de la malaltia, es posi en contacte amb la FECAPI (o amb la seva associació) per tal de poder posar en marxa un protocol i eradicar el problema.

No hay comentarios: